Nederlandse en Duitse kinderen samen aan de slag met 3D-printen

 

Aanleiding

Een van de aanleidingen van CIVON om het project Leonardo da Vinci Innovation in 2019 te starten is de breed gedeelde constatering dat steeds minder kinderen in de Achterhoek en Kreis Borken voor een technische opleiding kiezen. Wanneer deze ontwikkeling doorzet heeft dat voor de nabije toekomst consequenties voor de Euregionale economie en leefbaarheid in dit grensgebied. 

Omslag

Om mee te kunnen doen in de mondiale economie zal de maakindustrie meer sexy en attractiever moeten worden. Innovatiekracht van het bedrijfsleven zal vergroot moeten worden en er moet een omslag plaatsvinden naar duurzaam groeien en vernieuwen. Met name nieuwe technologieën zullen deze vernieuwing en omslag moeten stuwen.

Zo zullen jongens en meisjes nieuwsgierig gemaakt en uitgedaagd dienen te worden op het grensvlak van technologie en techniek. Techniek moet weer aantrekkelijk worden. Nieuwsgierigheid en positieve ervaringen zijn de basis voor interesse en talentontwikkeling.

Samen bouwen aan een 3D sculptuur

Het 3D printproject is een activiteit die de nieuwsgierigheid en toegankelijkheid van techniek kan bevorderen. Zo kunnen kinderen/ouders/basisscholen die aan de slag willen met 3D-printen op een laagdrempelige manier meedoen aan het Leonardo-project ‘Samen bouwen aan een 3D sculptuur’.

Doel

Wat we willen bereiken is dat kinderen door het printen met een 3D-printer kennismaken met deze techniek en de werking ervan al lerend ontdekken.

Wat gaan we doen?

Elke deelnemer print één of meerdere onderdelen (keuze uit 6 varianten) van wat uiteindelijk een gezamenlijk kunstwerk/sculptuur wordt. Op school en thuis kan er geprint worden, het printbestand (tool) wordt in Nederland geleverd door CIVON en in Duitsland door de Junge Uni.

Bij het klikken op onderstaande afbeeldingen kan het betreffende printbestand (.stl) worden gedownload.

Let op! De brim (basis onder het onderdeel dat je gaat printen) moet worden ingesteld op 25 mm om ervoor te zorgen dat het onderdeel tijdens het printen niet omvalt!

Het kunstwerk wordt WIT, dus gebruik alleen WIT materiaal (filament)!

Geen 3D printer, wat nu?

Kinderen die niet over een 3D-printer beschikken kunnen in Nederland bij CIVON terecht (Hutteweg 32, 7071 BV Ulft, op het DRU-Industriepark, contactpersoon Maarten ten Have, tel: 06 36532706) en in Duitsland bij de Junge Uni Bocholt (Stenerner Weg 14a 46397, contactpersoon Jennifer Engels tel: 0049 (0)2871-953 698 en 0049 (0)2871-25 22 44).

 

Ontwerp

Het ontwerp is van Michiel van der Kley. Michiel is onder andere bekend van Project Egg en van de langste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld. Deze fietsbrug bevindt zich in Nijmegen.

Eindresultaat

Het daadwerkelijke kunstwerk hangt af van het totale aantal geprinte onderdelen en van de hoeveelheden van elk type onderdeel. Een mogelijke uitwerking kun je hier zien:

Printtips van Michiel van der Kley

Je ziet hier 6 objecten die speciaal zijn ontworpen om met de 3D printer te printen en zonder support. Samen met anderen kun je een of meerdere van deze objecten 3D printen en later kunnen ze met zijn allen worden samengevoegd tot een groot kunstwerk.

Om de objecten te printen geef ik hier wat tips:

De objecten zijn zo ontworpen dat je ze zonder support kunt printen. Je moet dan wel zorgen dat het object aan de onderkant stevig staat en blijft staan. Daarom doe je er goed aan om in de slice software aan te geven dat je een Brim wilt gebruiken. Dan legt de printer een soort ring om de onderkant heen waardoor het object beter hecht aan het printbed. Als de print klaar is kun je de brim er meestal heel makkelijk afhalen.

Je kunt ook een Raft 3D printen. Dan moet je in de slice software aangeven dat je een raft wil.  De 3Dprinter print dan eerst een paar lagen onder je object, waardoor de boel nog beter vast blijft staan. Ook een raft is er na afloop makkelijk af te halen.

Je kunt de onderdelen ook op zijn kop 3D printen. Het is dan alleen zaak dat je op bepaalde plaatsen wel support meeprint. Support is heel dun materiaal dat meegeprint wordt om te zorgen dat de draden van je 3Dprint niet naar beneden vallen. In sommige gevallen staat je print beter vast op het printbed als je hem omdraait. Ik vind het altijd wel zonde van het supportmateriaal dat je nadien weggooit. Daarom 3D print ik alles het liefst zoals op de plaatjes.

Ik gebruik ook een lijm, waarmee ik zorg dat de te printen dingen nog beter vast blijven zitten. Ik gebruik een Pritt-stift. Dat kun je er altijd weer afhalen met een natte doek.

Veel succes!
Michiel van der Kley

Contact

Moniek Vroom

Coördinator Nederland

Projectbureau Leonardo da Vinci Innovation
E: m.vroom@davinci-innovation.com
T: 0031 644296732
I: www.davinci-innovation.com

Reinhardt te Uhle

Coördinator Duitsland

Projectbureau Leonardo da Vinci Innovation
E: rteuhle@ewibo.de
T:
 0049 2871 21765-680
I: www.davinci-innovation.com

 

 

Leonardo da Vinci
inspiratiebron en symbool voor innovatie
in de grensregio

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Leonardo da Vinci Innovation project door ons uw naam en e-mailadres te sturen.