Persbericht – Expositie

Leonardo da Vinci, kunstenaar – uitvinder – genie

Bocholt/Ulft, september 2019

In de maanden oktober en november 2019 strijkt de unieke reizende tentoonstelling Leonardo da Vinci, kunstenaar – uitvinder – genie neer in het CIVON Innovatiecentrum op het DRU Industriepark in Ulft. Dit keer niet in Florence, niet in Milaan, niet in Parijs, Boedapest, Berlijn, Amsterdam of Madrid. Nee, in geen van deze wereldsteden. Dit keer gewoon in de Achterhoek, gewoon is het niet, het is uniek, zeker gelet op de wereldwijde aandacht die er momenteel voor Leonardo is. 2019 is 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci is overleden. Het is dan ook uniek dat deze expositie Nederland/Ulft aandoet. Eind september komen trucks vanuit Boedapest en Wenen de expositie brengen waarna deze in een week tijd met man en macht opgebouwd en geïnstalleerd wordt.

Vijfhonderd jaar na zijn dood is de belangstelling voor zijn werk onverminderd groot. De uitgebreide overzichtstentoonstelling laat zien dat Leonardo da Vinci veel meer was dan de schilder van de Mona Lisa. Hij opende in de vijftiende eeuw zijn geest en was in zijn denken en doen zijn tijd vele honderden jaren vooruit. Leonardo da Vinci (1452-1519) staat te boek als de meest ruimdenkende en briljante wetenschapper, kunstenaar en uitvinder ooit.

Niet alleen Da Vinci’s kunstwerken, de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal, maar ook zijn uitvindingen spreken nog altijd tot de verbeelding. De Expositie Leonardo da Vinci, Kunstenaar –  Uitvinder – Genie maakt al zijn werk tastbaar voor een breed publiek en kinderen in het bijzonder. Naast een historische tijdslijn en reproducties van Da Vinci’s meest beroemde kunstwerken, bevat de expositie tientallen uit hout gereconstrueerde schaalmodellen van zijn uitvindingen. Deze zijn door Italiaanse vakmensen minutieus in elkaar gezet, op basis van Da Vinci’s originele tekeningen en een groot deel hiervan is door de bezoekers aan te raken en te bedienen.

Het is een unieke interactieve manier van exposeren. Kinderen/bezoekers mogen zijn uitvindingen ervaren/testen. Specifiek ontworpen Duitse- en Nederlandse tekstpanelen leggen nog eens extra de nadruk op het grensoverschrijdende karakter. De doelgroepen die Leonardo da Vinci Innovation wil bereiken (kinderen, scholieren, studenten, docenten, volwassenen, ondernemers) aan beide zijden van de grens kunnen en zullen participeren. Een eenmalige en unieke kans voor met name inwoners uit deze grensregio om gratis kennis te maken met deze unieke mens en expositie.

De letterlijke tastbaarheid van het getoonde werk maakt de denkwereld van het genie inzichtelijk en schetst een helder beeld van hoe ver Da Vinci zijn tijd vooruit was. De bezoeker wordt meegenomen langs de mythes en legendes rond zijn leven en voelt aan den lijve hoe Da Vinci’s erfenis ook heden ten dage nog inspireert.

Het genie Leonardo da Vinci staat drie jaar lang centraal in het Duits/Nederlandse project ‘Leonardo da Vinci Innovation’.  De expositie leent zich uitermate goed om een link te leggen tussen de wereld van de techniek Toen en Nu (in combinatie met de aanwezige moderne technische apparatuur in CIVON Innovatiecentrum).
De creativiteit van dromen, denken en doen die Leonardo da Vinci in zijn uitvindingen neerlegt sluit precies aan bij de kwaliteiten en de ambities van deze grensregio (Achterhoek/Kreis Borken), een regio waar maakindustrie en uitvindingen hand in hand gaan.

De expositie maakt deel uit van een breed pakket van activiteiten die de blijvende interesse in de wereld van de techniek willen bewerkstelligen. Een en ander wordt financieel mogelijk gemaakt door Europese, provinciale en gemeentelijke subsidies en bijdragen.

www.davinci-innovation.com
www.civon-innovatiecentrum.nl

Locatie: CIVON Innovatiecentrum, DRU Industriepark, Hutteweg 32, 7071 BV Ulft

Download hier de flyer (PDF).

Leonardo da Vinci
inspiratiebron en symbool voor innovatie
in de grensregio

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Leonardo da Vinci Innovation project door ons uw naam en e-mailadres te sturen.